Waarom Oulli

Dit platform ben ik in eerste instantie gestart om voor mijzelf een overzichtelijke plaats te hebben om alle informatie die ik tot me (wil) nemen inzake hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en strong willed te bundelen. Sinds wij weten dat onze oudste zoon zeer hoogbegaafd is komt er veel op ons af. In mei 2021 hebben we onze 5 jaar oude zoon

(geboren in december 2015)  laten testen om inzicht te krijgen of het een goed idee was om hem na de zomervakantie naar groep 3 te laten gaan of nog een jaar groep 2 te laten doen. Wij zagen dat ons kind slim was, goed kon rekenen, zeer goed kon onthouden, snel nieuwe zaken leerde en uitermate geïnteresseerd was in voor zijn leeftijd uitdagende onderwerpen. Daarnaast was hij sociaal-emotioneel wat 'ingewikkeld'. Regelmatig was hij (met name thuis) zeer driftig en boos en had dit vaak met een zeer sterk gevoel voor rechtvaardigheid te maken. We zijn naar Smart Senses in Den Dolder geweest en sinds begin juni weten we waarmee we te maken hebben. Dat geeft aan de ene kant veel rust want nu kunnen we ermee aan de slag. Aan de andere kant valt er zoveel over het onderwerp te leren. Zelf merk ik dat ik het heel fijn vind om te lezen hoe anderen er mee omgaan. Want het hebben van een hoogbegaafd kind vraagt veel van ouders. 

Het Centrum voor Jeugd en Gezin beschrijft het in het artikel Hoe herken je hoogbegaafdheid en hoe ga je ermee om: "Ouders kunnen de opvoeding intensief ervaren. Zij voelen strijd of moeite met het opvoeden, maar weten niet waar dat door komt. Hierdoor ontstaan vaak frustraties of het gevoel om te falen als ouder. Een ontwikkelingsvoorsprong en/of hoogbegaafdheid vraagt om een andere opvoeding, die goed aansluit op de behoeften van het kind." 

In een podcast die ik luisterde vertelde Iris, een moeder van een inmiddels 20 jarige HB zoon dat je omgeving het nog wel eens kan zien op een manier die overkomt als jaloezie. Ze sprak daarom over haar slimme kind en vermeed het woord hoogbegaafd. Ik herken steeds zoveel in de verhalen van andere ouders. Zo ook in dezelfde podcast (rond 33 minuten) dat haar kind 'aangaat' op de computer en dat in de omgeving daarop werd gereageerd dat het niet goed is dat een kind langer dan 30 minuten per dag naar een scherm kijkt. Maar haar HB-kind én ook mijn HB-kind hebben dit nodig. Het onbegrip (veelal de onwetendheid) van ouders in de omgeving maakt het moeilijk en soms eenzaam als ouder van een slim kind. Waarom mag een kind met een ontwikkelingsachterstand wel geholpen worden en een slim kind niet? Er is gelukkig veel informatie te vinden over het onderwerp en dit platform zal ik dan ook gebruiken om alles wat ik tegenkom en als interessant en nuttig ervaar te bundelen op 1 plaats. Ik hoop zo dat ik andere ouders op deze manier kan helpen om hun HB-kind zo goed mogelijk te ondersteunen. Het hebben van een 'gifted child' is een gift, elk kind is een gift. Het mogen begeleiden in de opvoeding is echter wel een enorme uitdaging. Er zijn veel mooie kanten, want het hebben van een slim kind is soms ook echt fijn. Echter het heeft ook kanten die zeer intens zijn.

 

Mijn zoektocht, mijn honger naar kennis en erkenning brengt me naast informatie, veel tips ook rust om te weten dat ons kind weliswaar niet 'gewoon' is maar ook weer niet 'zo anders'. Dat is fijn, zowel voor onze zoon als voor ons als ouders.

Waar komt de naam Oulli vandaan? 
Toen onze oudste zoon geboren was heb ik mijn schoonmoeder gevraagd een schilderij te maken met vogeltjes. Dat heeft ze gedaan en op het schilderij stond het vogeltje dat ik Oulli genoemd heb. Oulli is een beetje anders dan de rest want hij hangt aan de draad in plaats van erop te zitten zoals de andere vogeltjes. Van Oulli hebben we een karaktertje gemaakt met verhaaltjes en al. De kinderkamer heeft naast schilderijen, ook gordijnen met Oulli erop gekregen en zelfs beddengoed, er kwamen rompertjes met Oulli erop. Alles in het door mijn schoonmoeder en mij zelfgemaakte thema. Niet wetende hoe treffend Oulli onze oudste (klein)zoon beschrijft. Daarom heb ik voor Oulli gekozen als naam voor het platform. Tevens een eerbetoon aan mijn geweldige schoonmoeder die mij enorm fijn bijstaat in de zoektocht naar de beste aanpak voor onze Oulli.

 

 

 

Oulli with friends on a wire.jpg.png

Contact

Het je tips voor me inzake artikelen, sites en/of andere nuttigheden neem dan graag contact met mij op.